SaglikDr.Com

Hastaliklar ve Guncel Bilgiler.

SağlıkDR Forum Blog

Dünyada 2 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor.

Dünyada 2 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor.

Dünyada 2 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor. genital siğil, rahim ağzı kanseri, cin1 tedavisi, cin2 tedavisi, cin3 tedavisi, makat siğili, dilde siğil, ağız içi siğil

Rahim ağzı kanseri,

Human Papilloma Virüs, HPV Siğilleri

Dünyada her 2 dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri amacıyla hayatını kaybediyor.

HPV aşısı hayatınızı kurtarabilir
Rahim ağzı kanseri ve buna yol açan Human Papilloma Virüs (HPV) ile alakalı en sık sorulan sorular ve cevapları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları sizin amacıyla hazırladı.

Rahim ağzı kanserine nasıl yakalanılır?

Rahim ağzı kanseri, human papilloma virüs (HPV) yani insan siğil virüsünün uzun vakitli enfeksiyonu neticesi meydana çıkar. Bu virüse genelde ilk cinsel ilişkiı takip eden birkaç sene içersinde yakalanılır. Kadınların fazlası HPVvirüsü ilişkitan ileri 12 – 24 ayda vücuttan tamamıyla atarlar. Fakat bazılarında virüs vücuttan atılmaz ve takip eden senelerde rahim ağzı kanseri riski oluşturur.

Human Papilloma Virüs (HPV) nedir, nasıl bulaşır?

Human Papilloma Virüs (HPV) bulaşıcı, vakitgelen ve sendrom göstermeyen bir virüstür. HPV’nin 100’den çok tarzı vardır. Bunların fazlası, örnek olarak ellerde ve ayaklarda görülen vakitgelen siğiller göreceli olarak zararsızdır. Yaklaşık 30 Human Papilloma Virüs (HPV) tarzı genital bölgeyi etkiler. Bazı tipler rahim ağzı kanserine ya da serviks (rahim ağzı) duvarında anormal hücrelere yol açabilir ve şunlar kimi zaman kansere dönüşebilir. Diğer tipler genital siğillere ve servikste (rahim ağzında) iyi huylu (anormal lakin kansere yol açmayan) değişikliklere namacıyla olur.

Human Papilloma Virüs (HPV) cinsel yoldan bulaşır; virüs taşıyan birisi ile yalnızca bir kez genital ilişki ile bu virüsü alabilirsiniz. Prezervatifin kaplamadığı genital ortamlardan de bulaşabileceğinden prezervatif bu hastalığa karşı tam bir koruma sağlamaz.

HPV’ye yakalandığımı nasıl anlayabilirim?

Kadınların fazlası anormal Pap testleri neticesinde HPV’ye yakalandıklarını öğrenir. Pap Smear testi jinekolojik muayenenin bir ögesidir ve serviks (rahim ağzı) duvarındaki anormal hücrelerin kanser öncülleri ya da rahim ağzı kanserine dönüşmeden belirlenmesine yardımcı olur. Jinekoljik muayene ve Pap smear testi 25 yaşından sonra her sene derli toplu olarak yapılmalıdır.

Rahim ağzı kanserinin vakitgelenlığı ne kadardır?

Tüm dünyada rahim ağzı kanseri, kadınlarda görülen ikinci en vakitgelen kanserdir (meme kanserinden sonra). Dünya Sıhhat Örgütü güncel olarak bütün dünyada 2 milyondan çok kadında rahim ağzı kanseri bulunduğunu ve her gün 650’den çok bayanın rahim ağzı kanseri namacıylaiyle hayatını kaybettiğini ön görü etmektedir. Her sene 490,000 yeni rahim ağzı kanseri olgusuna tanı koyulur. Rahim ağzı kanseri tanısı koyulan bütün kadınların aşağı yukarı %50’si 35-55 yaşları arasındadır.

Rahim ağzı kanseri öldürücü müdür?

Rahim ağzı kanserine yakalanan kadınların üçte biri ölür. Dünyada her 2 dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri namacıylaiyle ölmektedir.

Human Papilloma Virüs (HPV)başka nelere namacıyla olur?

HPV genital bölümde meydana gelen siğillere, kanser evveli oluşumlara, vulva kanserine, vajina kanserine, baş-boyun kanserlerine ve anüs kanserlerine namacıyla olur. Arada sırada de anne karnından çocuğa geçerek, çocukta solunum yolunda çıkan siğillere namacıyla olur.

HPV’den nasıl korunmalıyım?

Rahim ağzı kanseri aşısı olarak tanınan HPV aşıları, HPV ile alakalı hastalıkların mühim bir seksiyonuna karşı daha bu hastalıklar oluşmadan büyük oranda koruma sağlar. Her aşıda bulunduğu gibi, bu aşı da hastalığa yakalanmadan evvelce yapılması gereken, koruyucu bir aşıdır. Dünyanın pek çok üklesinde bulunduğu gibi Türkiye’de de iki tür HPV aşısı mevcuttur. Her iki aşı da HPV Tip 16 ve Tip 18’e bağlı rahim ağzı kanseri ve alakalı oluşumları önlemede yüksek aktivite göstermiştir.

Human Papilloma Virüs (HPV) aşısıyla alakalı neler bilmemiz gerekir?

-İdeal olanı aşının ilk cinsel ilişki evveli yapılmasıdır. İlk cinsel ilişki yaşı sosyo-ekonomik ve kültürel şartlara bağlı olarak değişebileceğinden aşı amacıyla en iyi yaş aralığı 14 yaş seviyesi olarak belirleme edilmiştir. Fakat cinsel ilişki ardından aşının yapılmasında rastgele mahsur yoktur ve koruyuculuğu vardır. Son incelemeler aşının 55 yaşa kadar koruyuculuğu bulunduğunu göstermektedir.Daha evvelce virüs enfeksiyonu belirleme edilmiş olan kadınlarda da virüs yeterli bağışıklık bırakmadığından aşı yapılması tavsiye edilir.
-HPV aşıları güvenlidir, canlı virüs içermezler, bu amaçla hastalığa namacıyla olması olası değildir.
-HPV aşıları Dünya Sıhhat Örgütü başta olmak üzere Türkiye ve dünyada önde gelen fazlası kurum doğrulusunda önerilmektedir.
-Amerika, Avustralya ve Avrupa’daki fazlası ülkede mecburi aşı programına dahil edilen aşı, ülkemiz de dahil 110’dan çok ülkede onay alarak uygulanmaktadır.
-Aşılar 3 doz olarak, 6 aylık vakit içersinde koldan uygulanmaktadır.

KULLANICI YORUMLARI OKUMAK İÇİN

💙 HPV Forum